Вести

Дигитализација културно-историјског наслеђа Долова

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

У 2019. години, Дом културе „25. мај” Долово је реализовао пројекат „Дигитализација културно-историјског наслеђа Долова”, који је финансиран од стране Министарства културе и информисања Републике Србије по расписаном јавном конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва за 2019. годину.

У оквиру овог пројекта, Дом културе омогућио је увид у електронски приказ књига (у ПДФ формату) преко блога на сајту Дома културе. Књиге које су приказане и доступне у електронској форми су „Мала (Горња) црква у Долову” и „Црква у центру”. Издавач обе књиге је Дом културе „25. мај” Долово.

Такође, у протеклом периоду фото архива Дома културе је скенирана и сортирана по годинама и активностима. Активности обухватају програмске активности Дома културе, као и остале друштвене активности у Долову у периоду од 60-тих година прошлог века, па до данашњих дана. Део скениране грађе, објављен је у оквиру фото-албума у галерији сајта Дома културе: Фолклор 60-их и 70-их година, АФЖ 70-их година, Пријем пионира у ССОЈШтафета младости 1986. године, Дани младости 1986. ДоловоКараван Долово - Белегиш 1987. година, Општинска смотра 1988. годинеШтафета младости 1988. годинеОпштинска смотра 1996. годинеЧаша воде са извора 2000. година,...

Захваљујемо се Министарству културе и информисања, које је препознало наша стремљења у очувању културно-историјског наслеђа нашег места. Верујемо да је сачувано наслеђе извор инспирације за креативне људе, било да су мештани или посетиоци Долова.

Морамо напоменути, да се мештани Долова окупљају у оквиру бројних удружења која делују у својој средини, а ван своје средине промовишу своје активности, у жељи да своје место поставе на мапу места занимљивих за посету. Значајан део активности ових удружења је организација манифестација које негују традиционалну гастрономску културу овог дела Баната и фолклорно-музичку традицију Срба и Румуна из Долова.

Са три православне цркве, од којих су две под заштитом државе као споменици од великог значаја, сматрамо да Долово има предиспозиције за снажнији развој културног-туризма, чији је степен развоја евидентан у нашој средини, а потребна су и дугогодишња континуирана инфраструктурна улагања у наредном периоду, како би се развијао и даље.

Дигитализована фото-грађа, доступна путем сајта Дома културе и друштвених мрежа, бележи и ране фазе активности ових удружења и њихових претеча.

На темељу наведених традиција, настају и нови промо спотови и краткометражни документарни филмови о Долову. Дигитализацијом заокружујемо укупне културно-друштвене активности у Долову и њихово међусобно прожимање.

Завршени пројекат дигитализације је део вишегодишњег пројекта тј. културне плаформе под називом „Промоција културно-историјског наслеђа и културно-туристичких потенцијала Долова”. Уз помоћ Министарства културе и информисања, Дом културе је набавио одговарајућу опрему, па ће и у наредном периоду наставити са прикупљањем и дигитализацијом грађе, која је у вези са културно-историјским наслеђем Долова.

Краља Петра Првог 36, Долово, Србија

  • Е-маил: dk.dolovo@yahoo.com
  • Телефон: +381(0)13 26 34 006
  • Мобилни: +381(0)60 568 88 79
© Copyright 2018. All Rights Reserved Powered by TEHNO.RS

Search