Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ ДОМА КУЛТУРЕ „25. МАЈ” ДОЛОВО ОД 2013. ДО 2017. ГОДИНЕ

Програмске активности Дома културе у Долову представљамо кроз следеће области деловања:

1. „ДРУЖИОНИЦЕ” ЗА ДЕЦУ УЗРАСТА ОД 3 ДО 6 ГОДИНА
Дом културе од 2015. године организује дружионице за децу узраста од 3 до 6 година, у којима деца пролазе кроз основни облик социјализације и оспособљавају се да сарађују са својим вршњацима. Кроз дружионице у Дому културе најмлађим мештанима је пружена прилика да остваре прве контакте са својим вршњацима, с обзиром да у Долову не постоји вртић.
На овај начин радимо на неговању публике од малих ногу и стварање будућих делатника у друштву и култури. Деца се навикавају на простор Дома културе као простор у ком се друже са својим вршњацима. Деци се на овај начин од малих ногу усађује потреба за дружењем, тако да свеприсутан проблем замене правог дружења, комуникацијом путем друштвених мрежа на интернету, се решава тако што деца од малих ногу уче како да организују своје време у ком има места и за дружење и коришћење интернет друштвених мрежа.

2. РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ ОСНОВНОШКОЛСКОГ УЗРАСТА
Радионице за децу Дома културе у Долову имају и уметнички, али и опште едукативни карактер. Оне имају за циљ да активирају креативне потенцијале ученика основне школе у Долову. Дом културе од 2013. године остварио је сарадњу са бројним младим стручњацима, који су, у оквиру радионица, упознавали децу са облашћу којом се професионално баве. Деца се на овај начин упознају са различитим професионалним областима, што им касније може бити од помоћи код избора будуће професије. Од 2014. год. током јула месеца деца су имала прилике да учествују у опште едукативним радионицама чији су водитељи били студенти различитих струка у оквиру студентске летње праксе у Дому културе.
Дом културе сарађује са Домом културе у Јабуци, где редовно учествује са својом ликовном секцијом, на дечијој ликовној колонији у континуитету од 2013. године. Такође, постоји сарадња са Домом културе у Качареву где од 2014. године, ликовна и литерарна секција Дома културе из Долова учествују на фестивалу „Мала жаока“.

3. ПРЕДСТАВЕ И ПРИРЕДБЕ ЗА ДЕЦУ
Представе за децу смо од 2015. године реализовали у сарадњи са Позориштанцем „Мали принц“, Позориштем „Талија“, „Машиним позориштем” и Пеђолином. Од 2015. године, у склопу програма рада Дружионице Дома културе Долово, организовали смо приредбу „Први рођендан Дружионице“ и две Новогодишње приредбе са доделом пакетића за децу из Дружионице. У сарадњи са Месном заједницом Долово учествујемо у Новогодишњој додели пакетића за децу узраста од 6 до 7 година, а Новогодишња приредба / маскенбал је реализована у сарадњи са КУД-ом “Банатски вез”.

4. ПРОГРАМИ ЗА МЛАДЕ
Од 2016. године реализовано је више рејв вечери техно музике у сарадњи са групом младих ентузијаста и љубитеља техно музике из Долова.

5. ПРОМОВИСАЊЕ МЛАДИХ ТАЛЕНАТА
Од 2016. године, млади талентовани певачи, који су уједно чланови фолклорног ансамбла и црквеног хора, промовишу се у оквиру телевизијских и школских такмичења.

6. ПРОМОЦИЈА КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОГ НАСЛЕЂА И КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА ДОЛОВА
Од 2013. године, реализовано је неколико програма/пројеката који се баве промоцијом културно-историјског наслеђа и културно-туристичких потенцијала Долова:
У циљу формирања базе локалних сувенира, у два сусрета током 2014. године, реализована је Ликовна колонија „Доловачки сувенири”.
Крајем 2017. године публици у Долову су представљена два видео рада као продукти пројекта „Промоција културно-историјског наслеђа и културно-туристичких потенцијала Долова“. Једно је промо видео спот о Долову у трајању од 3,5 минута, а други је документарни краткометражни филм под називом „У доловима равнице“ у трајању од 15 минута, са мотивима из Долова и ближе околине. Оба филма представљају културно-историјско наслеђе, природне лепоте, као и културно-туристичку понуду Долова и оближњег локалитета Леанка у Делиблатској пешчари. Дом културе је у наведеном пројекту учествовао као партнер.
Од 2013. до 2017. године, у Долову је сниман филм Ивана Ракиџића “Разбојници Баната”, где је Дом културе пружао логистичку подршку, дајући информацију о погодним локацијама за снимање, обезбеђујући простор за пресвлачење глумаца и потребне статисте.
Крајем године, Дом културе израђује новогодишњи промо материјал (хемијске оловке, упаљачи, роковници, календари, магнети за фрижидере) који уједно представља и сувенире из Долова.

7. ПРОДУКЦИЈА ПРОМО ВИДЕО СПОТОВА
У 2017. години, Дом културе је продуцирао израду промо спотова за манифестације „Смотра овнова“ Долово 2017. и „V Берба грожђа“ Долово 2017. као и за обележавање храмовне славе Румунске православне цркве у Долову.
Снимљени материјал из спотова је касније коришћен као материјал за израду промо спота о Долову и за израду документарног краткометражног филма „У доловима равнице“.

8. ДОЛОВАЧКИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ И ПЕВАЧКА ГРУПА - КУД “БАНАТСКИ ВЕЗ” У САРАДЊИ СА ДОМОМ КУЛТУРЕ ДОЛОВО
Од 2016. године, КУД „Банатски вез“ у сарадњи са Домом културе Долово, организује велики пролећни и јесењи концерт фолклора са гостима, који се одржавају у великој сали Дома културе у Долову и који су веома посећени. Фолклорни ансамбл и певачка група КУД-а „Банатски вез“ наступају у оквиру летњег програма Дома културе, програмски подржавају већину манифестација у Долову (“Винаријада”, „Смотра овнова“, Прослава сеоске славе „Пренос моштију Св. Оца Николаја“, “Касачке трке”, „Фијакеријада“, “У смирај дана”, “Штрудлијада”), а такође и узвраћају посету фолклорним ансамблима који су гостовали у Долову. Дом културе подржава учешће чланова фолклорног ансамбла на фолклорном семинару за уметничке руководиоце и асистенте у Краљеву. Чланови КУД-а „Банатски вез“ учествују у организацији и реализацији бројних хуманитарних журки за помоћ угроженим мештанима Долова.

9. КУЛТУРНИ (И ДРУШТВЕНИ) ЖИВОТ РУМУНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ДОЛОВУ
Културни и друштвени живот румунске заједнице у Долову се једним делом одвија у сарадњи са Домом културе кроз активности КУД-а “Јон Креанге” који ради као секција Дома културе Долово. У оквиру овог друштва функционишу: оркестар фанфара, мешовита певачка група и вокални и инструментални солисти. Друштво редовно учествује на фестивалу “Банатска труба” у Банатском Новом селу, Великом фестивалу фолклора и музике Румуна из Војводине – Србија, као и на фестивалима у Румунији. Дом културе даје институционалну подршку фудбалској репрезентацији из Долова за такмичење у оквиру КУП-а “Либертатеа”. У оквиру летњег програма, Дом културе организује вече румунске музике са извођачима из Долова, Глогоња, Новог села и Румуније.

10. ПРОМОЦИЈА КЊИЖЕВНОГ СТВАРАЛАШТВА
Библиотека Дома културе промовише књижевно стваралаштво организујући књижевне вечери и промоцију завичајног културног наслеђа у читаоници Дома културе и путем друштвених мрежа. Библиотека такође приређује организовану посету Сајму књига у Београду, за активне чланове библиотеке Дома културе.

11. САРАДЊА СА МЕСНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ „МИТА ВУКОСАВЉЕВ“ ДОЛОВО
У сарадњи са Месном заједницом „Мита Вукосављев“ Долово, реализују се хуманитарне журке на којима се прикупљају средстава за помоћ угроженим мештанима Долова; штампа се „Доловачки информатор“, обележава се сеоска слава, реализују предавања, трибине, радионице и додела Новогодишњих пакетића за децу из забавишта (узраст од 6 до 7 година) и децу из социјално угрожених породица.

12. ИЗДАВАШТВО
У оквиру едиције „Завичајна издања“ библиотеке Дома културе издата је публикација о Малој цркви у Долову (2014) и публикација о Великој цркви (2015).
Од 2013. године изашла су и три билтена Дома културе о књижевном конкурсу „Доловачки дани теку“, радионици руског језика и пројекту „Шарена радионица“.

13. ПРОГРАМСКА И ЛОГИСТИЧКА ПОДРШКА СЕОСКИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА, ПРИРЕДБАМА И ОСТАЛИМ ДОГАЂАЈИМА
Дом културе сваке године пружа програмску и логистичку подршку сеоским манифестацијама, приредбама и осталим догађајима:
„Светосавска академија”, „Винаријада”, „Ловачка хајка на лисице и шакале“, Слава овчара „Свети Теодор Тирон”, „Смотра овнова”, „Такмичење у избору најтврђег јајета”, „Кад багрем мирише”, Сеоска слава „Летњи Свети Никола” „Фијакеријада”, „Касачке трке”, „Гулашијада”, „У смирај дана”, „Доловачки котлић”, „Штрудлијада”, Сеоска слава „7. септембар”, „Берба грожђа”, утакмице Рукометног клуба „Долово”.

14. ЛЕТЊИ МУЗИЧКИ ПРОГРАМ
Летњи музички програм се у једном делу реализује као део редовног програма Дома културе, док се други део програма остварује у сарадњи са групом младих ентузијаста и КУД-ом „Банатски вез“.
Летњи музички програм у Дому културе је у протеклом периоду промовисао различите музичке жанрове: техно, блуз и рок, румунску фолклорну музику, народну новокомпоновану музику.

15. ГОСТОВАЊА НА ТЕЛЕВИЗИЈИ И РАДИЈУ - МЕДИЈСКА ПРЕЗЕНТАЦИЈА АКТИВНОСТИ ДОМА КУЛТУРЕ

У претходном периоду Дом културе је био активан у промоцији својих културних садржаја на телевизији, и у штампаним и електронским медијима (гостовање у ТВ емисијама, ТВ репортаже са догађаја у Долову; информације о дешавањима у Дому културе излазе у недељном листу „Панчевац“, и на интернет порталима http://pancevo.mojkraj.rs/ и http://013info.rs/).

16. ТРИБИНЕ И ПРЕДАВАЊА
У претходном периоду, Дом културе је логистички подржао едукативна предавања која се организују у оквиру Винаријаде. Такође, логистичка подршка се пружа и предавањима која се организују у сарадњи са Месном заједницом Долово, удружењима грађана и појединцима.

17. ПРЕДСТАВЕ И НАСТУПИ
У претходном периоду угостили смо комичаре Мирослава Ђорђевића, Миодрага Стошића, Велимира Тошића, Ранка Горановића и Љубу Станковића у оквиру вечери комедије.
У 2017. години одржане су две позоришне представе за одрасле. Позоришна представа „Конкурсијада у Кикиригији“ реализована је у сарадњи са Позориштанцем „Мали принц“ из Јабуке, Домом омладине из Панчева и Домом културе из Јабуке, а позоришна представа „Веселе седамдесете“ је реализована у сарадњи са драмском секцијом Клуба за одрасла и стара лица из Панчева.

18. „КАФЕ ЧИТАОНИЦА” И „КЛУБ ДРУШТВЕНИХ ИГАРА” У ДОМУ КУЛТУРЕ
У периоду од 07:00 до 14:00 радним данима и суботом од 06:00 до 13:00 у сали дискотеке Дома културе окупљају се чланови „Клуба друштвених игара” који играју шах и домине. У предворју сале дискотеке, чланови „Кафе читаонице”, уз јутарњу кафу, читају дневну штампу, часописе из библиотеке и гледају ТВ програм.

Реализација програма за 2017. годину - Дом културе Долово (PDF)
Реализација програма за 2016. годину - Дом културе Долово (PDF)
Реализација програма за 2015. годину - Дом културе Долово (PDF)
Реализација програма за 2014. годину - Дом културе Долово (PDF)
Реализација програма за 2013. годину - Дом културе Долово (PDF)

Краља Петра Првог 36, Долово, Србија

  • Е-маил: dk.dolovo@yahoo.com
  • Телефон: +381(0)13 26 34 006
  • Мобилни: +381(0)60 568 88 79
© Copyright 2018. All Rights Reserved Powered by TEHNO.RS

Search