Блог

Винаријада у Долову

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Поводом данa Светог Трифуна, који је заштитник винара и виноградара, у Долову се сваког фебруара одржава манифестација под називом „Винаријада”. Манифестација је посвећена популаризацији гајења винове лозе и популаризацији производње домаћих вина на традиционалан начин.

„Винаријада” је манифестација такмичарског типа, у оквиру које се оцењују узорци младих вина, а у 2019. години, такмичило се 193 узорка за пласман у четири категорије (црвено, бело, розе, десертно), што представља рекордан број узорака од када се организује „Винаријада” у Долову.

Удружење винара и виноградара „Свети Трифун” Долово из Долова основано је 1998. године и редовно организује „Винаријаду” сада већ традиционалну међународну манифестацију која је постала један од симбола Долова и уопште овог дела Баната. У 2020. години, удружење организује 22. Винаријаду која обухвата промовисање виноградарства и винарства на више локација, низ стручних предавања, као и оцењивање узорака младих вина у четири категорије (црвено, бело, розе, десертно).

Сваке суботе уочи Светог Трифуна, у преподневним часовима, отвара се „Винаријада”, организује такмичење у брзом испијању шприцера и организује бесплатна подела садница винове лозе за подстицај развоја виноградарства. У поподневним часовима, комисија оцењује млада вина, пристигла за такмичење, и проглашава победнике по категоријама, у оквиру програма промоције и дегустације вина са вечером и културно-уметничким програмом.

Завршно вече са резањем славског колача, доделом признања, културно-уметничким програмом и свечаном вечером одржава се по традицији на дан Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, 14. фебруара.

Основни циљеви и активности за које се удружење залаже су:
• Промоција села Долова и овог дела Баната, културне баштине, старих заната, здраве хране и пића;
• Популаризација гајења винове лозе и производње домаћих вина на традиционалан начин;
• Враћање старе „винске славе” овом подручју;
• Повећање површина под виноградима (запошљавање младих);
• Развој сеоског (етно и еко) туризма;
• Проширење сопственог винограда и изградња етно куће са подрумом у винограду Удружења;
• Рад на стварању БРЕНДА - Домаће вино „Свети Трифун”.

Дом културе „25. мај” Долово је суорганизатор „Винаријаде”. Поред логистичке подршке у организацији, Дом културе настоји да промовише „Винаријаду” на креативан начин, па је на иницијативу Дома, настала и песма о доловачком вину, која се може послушати овде.

Поред манифестације „Винаријада”, Удружење током септембра организује и манифестацију „Берба грожђа”. Дом културе „25. мај” Долово и овом приликом узима учешће као суорганизатор манифестације. У циљу промоције ове активности, Дом културе је продуцирао промо спот манифестације „Берба грожђа”, Долово 2017, који се може погледати овде.

Краља Петра Првог 36, Долово, Србија

  • Е-маил: dk.dolovo@yahoo.com
  • Телефон: +381(0)13 26 34 006
  • Мобилни: +381(0)60 568 88 79
© Copyright 2018. All Rights Reserved Powered by TEHNO.RS

Search